Connect&Learn : Verzekering en expertise

Infosessie

Over (machinebreuk)verzekering op uw bouwwerf, expertise en aansprakelijkheden

bouwplaatsen brengen onvermijdelijk risico’s met zich mee, en een goede voorbereiding – zowel technisch als juridisch – is cruciaal. Of je nu eigenaar, verhuurder of huurder van een kraan bent, deze sessie maakte één ding duidelijk: verzekeren is maatwerk.

We brengen u de kernpunten uit onze infosessie Connect & Learn over verzekeringen en expertise

AlliA: expertise in verzekeringen voor de bouwsector

AlliA is een van de grootste onafhankelijke verzekeringsmakelaars in België, met 13 kantoren verspreid over Vlaanderen, Brussel en Wallonië, en ook vestigingen in Luxemburg en Zwitserland. Met een omzet van 80 miljoen euro, 400 medewerkers en een klantentevredenheid van 99,4% positioneert AlliA zich als een sterke B2B-partner in de sector. An Schruers (commercieel directeur), Sander Meert (expert machinebreuk) en Heidi Schoofs (client management) verduidelijken als verzekeringsprofessionals.

De positie...

van de eigenaar

Als eigenaar van een kraan bepaal je zelf welke risico’s je wenst te dekken. De meest voorkomende schade ontstaat door menselijke fouten, maar ook interne defecten of externe invloeden kunnen aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Denk aan herstellingen, productiestilstand of zelfs faillissement. Een machinebreukverzekering dekt zowel interne als externe schade, zelfs tijdens transport. Daarnaast is een BA (burgerlijke aansprakelijkheid) onderneming noodzakelijk om schade aan derden te dekken. Wordt de kraan bestuurd door een onderaannemer, dan is het cruciaal dat dit expliciet in de polis is opgenomen.

als eigenaar / verhuurder

Voor wie zijn kraan verhuurt, komen er extra uitdagingen bij kijken. De machinebreukverzekering van De Ceuster dekt schade veroorzaakt door zowel interne als externe factoren, tijdens uitvoering, transport of (de)montage. Hierin zijn risico’s zoals brand, onhandigheid, botsingen, foutieve uitlijning, slechte smering en constructiefouten inbegrepen. Standaarddekkingen kunnen worden uitgebreid met bescherming tegen schade tijdens laden en lossen, diefstal, verzakkingen, natuurrampen of buitengewone werkuren. Ook kosten voor buitenlandse technici of versnelde transporten kunnen worden verzekerd.
Niet alles is echter gedekt. Slijtage valt buiten de polis, net als de zogenaamde “afstand van verhaal”. Meer hierover in de bluepaper, onderaan te downloaden.

De verantwoordelijkheden van de huurder

Wie een kraan huurt, blijft aansprakelijk

Wie een kraan huurt, blijft altijd aansprakelijk voor schade aan het toestel en aan derden. Materiële schade door gebruik, diefstal, of schade door vallende objecten moet verzekerd worden. Daarom is een BA-verzekering verplicht. Een machinebreukverzekering is optioneel maar sterk aanbevolen, omdat deze volledige dekking biedt bij externe schadeoorzaken. Huurders kunnen deze verzekering afsluiten via De Ceuster aan een voordeliger tarief.

De standaard dekking van “toevertrouwd goed” in een BA-polis bedraagt vaak slechts €25.000, terwijl de werkelijke waarde van een kraan veel hoger ligt, en in de praktijk is het niet evident om de verzekerde waarde op te trekken. Veel onderaannemers hebben slechts een kleine polis BA onderneming en dekking geldt enkel wanneer er bewezen fouten zijn (causaal verband).

Machinebreukverzekering

De enige verzekering die volledige dekking kan bieden voor schade aan de kraan bij externe oorzaken

  • Volledige gemoedsrust voor de huurder bij aansprakelijkheid
  • Vaak duur door individuele polis
  • Mogelijkheid om voordelige polis af te sluiten via De Ceuster

Verzekering BA onderneming

Burgerlijke aansprakelijkheid zorgt voor een dekking bij schade aan derden, die het gevolg is van de werken.

  • Verplicht opgelegd door de Ceuster
  • Aanbevolen polis-uitbreidingen : Waarborg toevertrouwd goed.

Ontdek meer details en praktijkvoorbeelden in de bluepaper hieronder!

Tijdens transport gelden garanties via CMR-verzekering en de BA-verzekering komt tussen bij eventuele schade aan derden.

Maar naast de garanties zijn er ook verwachtingen! Een correcte toegang tot de werf voor zwaar verkeer en een propere en opgeruimde werf, bijvoorbeeld, zijn maar twee van vele aandachtspunten die bijdragen aan schadepreventie.

Transportgaranties

Als verhuurder heeft De Ceuster verantwoordelijkheden zoals bijvoorbeeld het onderhoud van slijtgevoelige onderdelen, het correct opvolging van de keuringsopmerkingen, en het eventueel voorzien van een vervangtoestel

Verhuurgaranties

De Ceuster, als bouwkraanprofessional en structureel partner van Embuild Limburg, pleit voor goede afspraken tussen alle partijen bij kraanverhuur.

De visie van De Ceuster: definities en garanties

Het proces na een ongeval is strikt: veiligheid eerst, tijdige melding, tegensprekelijke expertise, en een correcte inschatting van herstel- en bergingskosten. Daarna volgt het schadevoorstel, bespreking van het dossier en afronding van het dossier.

Machinebreukverzekering
De eigenaar is zelf verantwoordelijk voor herstelling en moet zijn eigen polis raadplegen. Huurders kunnen mogelijks rekenen op de polis van de verhuurder, maar moeten wel rekening houden met stilstand, vervangonderdelen en mogelijk een vervangkraan.

BA-verzekeringen
BA-verzekeringen moeten uitgebreid zijn naar risico’s en toevertrouwde goederen, en schade aan derden moet correct afgedekt zijn.

ABR verzekering
De ABR-polis kan aanvullend tussenkomen, voor Alle BouwplaatsRisico’s, maar dekt niet alles. Geen materieel, boete clausule, derving of immateriële schade. En wat met schade aan derden?

Welke verzekeringen zijn belangrijk?

Rudy Vandermeulen van expertisekantoor BCA treedt op als expert ter zake. Bij schadegevallen zoals het omvallen van een snelmontagekraan of een torenkraan moeten snel en correct stappen worden gezet. Zowel voor eigenaars als huurders is de juiste verzekering cruciaal.

De expertise van BCA: wat bij schade?

Met ingang van 1 januari 2025 verandert het Belgische burgerlijk wetboek fundamenteel. Het nieuwe Boek 6 telt voortaan 55 artikelen, tegenover slechts 6 voorheen. De belangrijkste wijziging is dat buitencontractuele aansprakelijkheid voortaan ook geldt tussen contractanten. Tot eind 2024 primeerde het contract, maar vanaf 2025 kunnen partijen aansprakelijk gesteld worden los van het contractuele kader.

Voor onderaannemers betekent dit dat zij mee risico lopen om aangesproken te worden bij schade. Er wordt aanbevolen om deze risico’s contractueel in te perken en om dit juridisch te laten nalezen. Zowel voor hoofdaannemers als voor onderaannemers geldt hetzelfde : Alles dient contractueel bepaald te worden in een hoofdcontract én een onderaannemingscontract!

Nieuw wettelijk kader: buitencontractuele aansprakelijkheid

Download bluepaper

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam